Balneoterpia – care sunt aspectele de care trebuie să ții cont? Care este eficiența balneoterapiei și care sunt avantajele pe care ți le va aduce?

Starea noastră de sănătate nu este întotdeauna echilibrată, confruntându-ne la un moment dat cu anumite probleme care necesită soluții de tratare sau măcar de ameliorarea a simptomelor. Ne întâlnim cu aceste situații și din cauza ignoranței, a faptului că acordăm atenție oricărui lucru neimportant, lăsând deoparte sănătatea.

În fiecare zi, pe lângă sarcinile importante care nu pot suporta amânare, ne încărcăm programul și cu multe alte activități care nu sunt în mod special necesare, ori chiar pierdem timpul fără a ne da seama când a trecut. Adesea picăm pe gânduri, fiind pierduți în acestea, tocmai din cauza stresului cauzat de suprasolicitare.

Astfel, punând presiune asupra noastră, ajungem să uităm de menținerea unui stil de viață sănătos, nu avem un program de somn care să fie odihnitor, un regim alimentar echilibrat, iar activitățile fizice și cele recreative sunt lăsate cu mult în urmă. În egală măsură, nu mai ținem cont de perioada din an în care ne aflăm și nu ne protejăm de temperaturile care sunt fie prea ridicate, fie prea scăzute, motiv pentru care ne îmbolnăvim cu ușurință.

O stare de sănătate precară implică și un sistem imunitar mai puțin eficient, care nu reușește să ne apere organismul de virusurile și bacteriile existente pretutindeni. Acest lucru reprezintă un mare pericol, mai ales acum când pandemia încă este prezentă și impune reguli tot mai stricte, exact din cauza existenței unei noi forme de coronavirus, transmisibilă cu ușurință.

În sezonul rece sunt întâlnite cel mai des afecțiunile respiratorii care se instalează rapid din cauza imunității scăzute și a lipsei de atenție pe care ar trebui să o acordăm organismului cu scopul de a preveni boala.

Ce presupune balneoterapia?


O metodă de prevenție, dar și de tratare a unui număr mare de afecțiuni, o reprezintă balneoterapia. Aceasta este asemănătoare cu hidroterapia, având practici similare, fiind totuși diferențiate de modul în care sunt efectuate cele două terapii. Acest tip de terapie utilizează băile pentru ameliorarea sau tratarea anumitor afecțiuni, îndeosebi a celor reumatismale, otorinolaringologice, respiratorii și dermatologice.

Pentru ce afecțiuni sunt utile balneoterapiile?


Balneoterapia este realizată cu ajutorul izvoarelor termale și al altor tipuri de ape îmbogățite cu minerale. Cu ajutorul acestora sunt tratate afecțiuni precum artrita, poliartrita, spondiloza lombară, dorsală și cea cervicală, hipertensiunea arterială, unele afecțiuni ginecologice, bronșitele și traheobronsitele cronice. De asemenea, îmbunătățește circulația sanguină și oxigenarea celulelor, prin creșterea presiunii hidrostatice din organism. În plus, băile termale ajută și la combaterea unor afecțiuni situate la nivelul pielii, cum ar fi infecțiile fungice, psoriazisul și dermatitele. Ele sunt utile și în accelerarea metabolismului, fiind de ajutor sistemului digestiv, grăbesc vindecarea oricărui tip de rană.

Ce alte beneficii aduc organismului?


În egală măsură, băile termale au efect și asupra problemelor psihologice. Astfel, ele susțin reducerea stresului și a durerilor de cap. În același timp asigură un moment de liniște și relaxare de care să te poți bucura din plin, după o perioadă mult prea aglomerată care te-a făcut să rămâi fără energie.

Care sunt contraindicațiile?


Deși ele aduc numeroase avantaje, fiind benefice pentru tratarea afecțiunilor cu care se confruntă organismul, și nu sunt considerate o problemă pentru mare parte din persoanele care le utilizează, există totuși, și situații speciale. Medicii nu recomandă apelarea la balneoterapii, persoanelor care se confruntă cu probleme cardiace severe, care suferă de epilepsii necontrolate, de tensiune arterială foarte scăzută, vene varicoase simptomatice sau pentru persoanele cu diabet zaharat ori tuberculoză. Nici femeilor însărcinate, a căror sarcină este destul de avansată, nu le este recomandată balneoterapia.

Balneoterapiile la Băile Govora


Băile Govora, cea mai cunoscută stațiune balneară este celebră pentru izvoarele sale de ape cu o compoziție chimică diferențiată și pentru nămolul sapropelic adus de la Ocnele Mari. Aici se găsesc trei tipuri de ape minerale, utilizate pentru cură externă și cură internă, motiv pentru care Băile Govora este considerată în Europa ca fiind cea de-a doua stațiune balneară, ținând cont de numărul de ape bromurate și iodurate. Acestea sunt utilizate în terapii care ajută la ameliorarea simptomelor sau chiar vindecarea unor afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, ginecologice, endocrine, otorinolaringologice și reumatismale.

O stațiune cu peisaje extraordinare și cu numeroase obiective turistice, Băile Govora este locul potrivit pentru relaxare și pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Distribuie acest articol

Articole asemănătoare